Summer break getting close...

 

I will be away between July 25th and August 6th during which time orders will not be processed. Before leaving, I will send the last packages on Monday, July 22nd. All orders received after that date will be shipped upon my return. Thank you for your understanding.

 

Kateri lesnoobdelovalni disk kupiti (za obdelavo lesa)?

25/04/2023 3098 0

Kateri lesnoobdelovalni disk kupiti (za obdelavo lesa)?

 

Pogosto mi je zastavljeno vprašanje kateri disk kupiti, če lahko izberete zgolj enega. Z drugimi besedami bi lahko rekli, da iščete najbolj univerzalen lesnoobdelovalni disk.

Priznam, da je to precej težko vprašanje, ker je veliko odvisno od tega, kar že mogoče imate doma ter seveda, kaj bi želeli izdelati oz koliko materiala in v kolikšnem času, morate odstraniti. Kot prvo, bi diske razdelil v dve povsem različni kategoriji:

  • diski z rezili
  • disk rašple

 

Diski z rezili

Diski z rezili so hitrejši pri odstranjevanju večjih količin materiala in režejo material. Rezultat je lahko podoben delu z dleti. Njihova slaba stran je, da nudijo manj kontrole pri oblikovanju lesa, kot rašple. Če bi želeli kje odstraniti zgolj še kakšen milimeter materiala, se vam kaj hitro lahko zgodi, da boste odnesli preveč. Ali, da vam kje odleti kakšen košček - še posebej na bolj občutljivih vogalih.

Ločimo pa dve različici diskov z rezili:

  • diski z rezili na čelni strani z aktivnim obodnim radiusom (individualno oblikovane ploščice)
  • diski z rezili po zunanjem obodu (standardne izmenljive okrogle karbidne ploščice)

Varnejši in bolj univerzalni diski z rezili, imajo rezila na čelni strani z rezalnim robom tudi čez radius, kot recimo Arbortech TurboPlane ali Kaindl WoodPlane. Turbo Plane ima fiksna rezila, ki se jih brusi z diamanto pilo, Kaindl različica ima pa izmenljive karbidne ploščice. Za trše materiale imajo v programu disk MultiPlane s petimi rezili. 

Uporabo teh diskov priporočam v kombinaciji s kotno brusilko z ročajem in naležnim stikalom. Idealni so za odstranjevanje skorje, beline in večjih količin materiala. Tako za poravnavanje površine, kot dolbenje.

Diski z rezili na zunanjem obodu so bolj specifični ter hkrati bolj nevarni za uporabo in jih zato ne priporočam za začetnike. Uporabo teh diskov priporočam v kombinaciji s kotnim brusilnikom s krajšim “enoročnim” ohišjem. Kaindl SuperCarver, Arbortech WoodCarver, Gamma Zinken CarvingFast ter Manpa Carving Disk 100 so bolj znani primeri takšnega diska. Bolje se obnesejo predvsem za endgrain. 

Dobra in varna alternativa so Manpa carving diski v kombinaciji z MultiCutter nastavkom za kotni brusilnik. Predvsem dimenzija 75 mm mi je osebno pri srcu, ki je drugače brez Multi Cutter nastavka ni možno uporabljati direktno na kotnem brusilniku.

Pri diskih z rezili je pomembno, da vzdržujete ostrino rezalnih (rezilnih) robov. Pred delom zmeraj preverite, da so vse ploščice ustrezno pritrjene in brez poškodovanih robov. Če je katera ploščica poškodovana, jo zamenjajte. Če morate pri odstranjevanju lesa uporabljati silo, potem nimate ostrih rezil.

Pred delom zmeraj preverite, da je obdelovanec dobro vpet in ne vsebuje kovinskih ali kamnitih delcev. Obdelujete lahko tako svež (moker), kot suh les. Pri odstranjevanju materiala, vstran letijo neke vrste oblanci oz ostružki. Pri delu z diski z rezili se praviloma ne praši.

Če bi moral izbrati zgolj en disk iz te skupine, bi se odločil za  WoodPlane ali TurboPlane.

 

Disk rašple

Disk rašple (oz rašplje) za razliko od rezil, trgajo vlakna lesa in posledično je obdelana površina “kosmata”. Hkrati se tudi zelo praši. Pri delu z rašplami Saburrtooth zato nujno potrebujete masko za zaščito dihal.

Nekje vmes med diski z rezili in Saburrtooth rašpljami, so nasekane rašple oz Roto rašpla, ki delajo na enakem principu kot ribež. Dejansko režejo les po koščkih. Nastajajo zato drobni ostružki, ne pa fini prah, kot v primeru Saburrtooth rašpel. So tudi najbolj primerne, če imate zgolj kaj malega za postorit, ker so cenovno bolj dostopne.

Če nameravate delali z lesom na daljši rok, potem vsekakor priporočam Saburrtooth disk rašple s trdokovinskimi konicami, ker so veliko bolj učinkovite in vzdržljive od prej omenjenih. Hkrati vam Saburrtooth ploska rašpla omogoča stransko potapljanje, ker ima trdokovinske konice tudi po zunanjem robu diska, česar nasekana ali Roto rašpla ne nudita. 

Saburrtooth disk rašplje se razlikujejo po obliki, grobosti in dimenziji. Za direktno uporabo s kotnim brusilnikom, boste najpogosteje uporabljali 100 mm diske. Primarni obliki sta ploska in zaobljena disk rašpla.

Ploska disk rašpla omogoča obdelavo tako konveksnih in konkavnih površin kakor tudi ravnine. Zaradi konic po zunanjem obodu diska, se z njo lahko tudi potapljate v material. Je precej bolj splošno uporabna, kot zaobljena različica, a ne optimalna za konkavne površine. V tem blesti zaobljena disk rašpla, ki pa je primerna zgolj za oblikovanje konkavnih površin. Z zaobljeno rašplo boste namreč zelo težko dosegli povsem ravno površino na obdelovancu, ker hoče kar sama delati konkavno obliko.

Če iščete bolj univerzalno disk rašplo, torej priporočam plosko različico, za izdelavo lepih zveznih vdolbin, pa zaobljeno. S plosko rašplo sicer tudi lahko dolbete, a boste zaradi ozkega aktivnega roba diska, težko dosegli lepo zvezno konkavno površino.

Za lepe površine brez udrtin, se morate z diskom zmeraj gibati po obdelovancu. Nikoli obstati. Tisti trenutek, ko se boste ustavili, boste namreč pustili sled. Če z zaobljeno rašpljo izdelujete konkavno površino, začnite z radialnim gibom že prej, preden se dotaknete obdelovanca in nadaljujte z radialnim gibom tudi, ko se odmikate. Le tako se boste, na začetku in na koncu delovnega dela poteze, izognili neželjenim sledem na obdelovani površini.

Glede grobosti je pa tako: več materiala, kot želite odstraniti z disk rašpljo, bolj groba mora ta biti. Običajna praksa je, da se za grobo delo uporabi disk z rezili, za polfino in fino delo pa disk rašple. Pri rašpli je namreč tako, da boste odstranili zgolj toliko materiala kolikor jo boste pritisnili ob površino obdelovanca. Manj, kot jo boste pritisnili ob obdelovanec, manj materiala boste odnesli. Ta postopek je torej zelo kontroliran in to ne glede na grobost rašple.

Če zaporedoma obdelujete površino z več grobostmi, lahko eno stopnjo vmes preskočite. Če ste začeli na primer z oranžno, lahko brez težav nadaljujete z rdečo. Ni vam potrebno uporabiti vmesne, zelene. Če je les še svež oz. vlažen, je bolje uporabiti bolj grobo granulacijo, da se prehitro na zapolni. Bolj fine, kot zeleno, za svež les ne priporočam.

Očistite jo tako, da jo za minuto namočite v vodo in potem skrtačite s smirkovo ali mesing krtačo. Obvezno jo posušite, da je ne bo začela najedati rja. Če ste delali z lesom, ki vsebuje smole in se vam je rašpla zapolnila s smolo, jo boste najlažje očistili z izžiganjem.

Izogibajte se stika s kamenjem ali kovinami, ker boste v trenutku ob ostre konice. Poti nazaj pa ni. Hkrati pazite, da nikoli ne boste s celotno polovico diska v materialu, ker brusilke ne boste obdržali v rokah, ali pa vam bo obdelovanec raztrgalo… Če bo obdelovanec hkrati objel polovico disk rašple, boste namreč izgubili kontrolo. Pravilno nameščena zaščita to sicer onemogoča. Bo pa za lažje delo dobro namestiti eno ali dve Arbortech dvižni podložki na prirobnico, ker bo disk drugače preveč globoko glede na rob zaščite.

Za delo z disk rašpljami priporočam čim manjšo kotno brusilko s čim tanjšim ohišjem, da jo boste brez težav držali tudi z eno roko. Moč brusilke je dovolj že 600 - 1000W. Za bolj grobo rašplo je boljša malce močnejša. Baterijske kotne brusilke zaenkrat še niso dovolj zmogljive.

Če bi moral izmed disk rašplami izbrati zgolj en disk, bo ti bila ploska disk rašplja oranžna ali zelena. Oranžna, če nimate nič drugega za obdelavo lesa in boste začeli s še ne obdelanim kosom; zelena pa, če boste popravljali že na grobo oblikovane površine ali če vam ni problem čas.

Če bi lahko izbral zgolj dve, bi se odločil za kombinacijo bolj grobe ploske rašple (oranžna ali zelena) in fine zaobljene (rdeča). 

Razlika med diski z luknjami (SeeThrough) in brez je v tem, da se pri teh z luknjami, skozi disk vidi obdelovalna površina. Če imate torej zarisane kakšne pomožne linije, jim boste laže sledili s SeeThrough diskom.

Optimalen začetni set, z izbranim iz obeh skupin, bi bil pa nekaj takšnega:

  • disk z rezili - TurboPlane ali WoodPlane
  • ploska disk rašplja - zelena 
  • zaobljena disk rašplja - rdeča
  • opcijsko še 75 mm disk z rezili po obodu na Manpa MultiCutter nastavku

 

Ne glede na izbiro diska, zmeraj uporabljajte ustrezno nameščen ščit na kotni brusilki. Delate zmeraj zgolj s spodnjim delom diska na nasprotni strani od stranskega ročaja. Nikoli z diskom odprtim naprej! Brusilko zmeraj držite z obema rokama in se prepričajte, da je obdelovanec varno vpet.

Kar se rokavic tiče - če že, potem debele usnjene protivrezne - težava je namreč, da vam rašplja lahko zagrabi material rokavice, ki bi se potem zapletel v disk in ne bi mogli potegnit roke vstran!

Vsekakor maska za dihala in pa zaščita obraza ter naglušniki. Poskrbite za svojo varnost in zdravje. To ne bo storil nihče drug namesto vas.

 

Prijetno ustvarjanje želim!

 

Please login to Comments

Spletne prevare in prodaja lažnih izdelkov

Na našem PowerCarving področju je sedaj popularno tržiti XY izdelek z video posnetki priznanih blagovnih znamk. Trgovec ponuja izdelek, ki je neke vrste “kopija” priznanega izdelka, a daleč od funkcijske podobnosti. Gre zgolj za oblikovno slično orodje, kar trgovec izkoristi za promoviranje svojega

Read more
1742

Kakšno orodje potrebujem za izdelavo lesene skulpture ali umetnine?

Odločil sem se sestaviti informativni članek za nekoga, ki še nikoli ni izdeloval česa iz lesa, ima pa idejo ter željo, da bi se tega lotil; a ne ve točno kje začeti. Kos lesa seveda ni noben problem, ampak k

Read more
3313

Kako, kot rokodelec, postaviti ceno unikatu? (2/2)

Je tema, ki pogosto pride na plano, kadar se kdo oglasi pri meni v pisarni po rezbarsko orodje ali kakšen lesarski stroj. Neizkušeni na trgu, večinoma premalo cenimo svoje delo in nas je “strah” ali pa “sram” postaviti ceno, ki bi bila primerna izdelku oz. vloženemu trudu.

Read more
442

Related Product

100mm donut wheel SeeThrough

100mm donut wheel SeeThrough

Disc diameter: 100mm (4") | Hole diameter: 22.2mm (7/8") | Max RPM: 15.000 Curved discs from Sabu..

79.90 € Ex Tax: 65.49 €

100mm donut wheel

100mm donut wheel

| Disc diameter: 100mm (4") | Hole diameter: 22.2mm (7/8") | Suggested RPM: 4.000-25.000  ..

72.90 € Ex Tax: 59.75 €

100mm sanding disc

100mm sanding disc

Disc diameter: 100mm (4") | Hole diameter: 22.2mm (7/8") | Max RPM: 15.000 Sanding discs from Sab..

69.90 € 72.90 € Ex Tax: 57.30 €

100mm sanding wheel SeeThrough

100mm sanding wheel SeeThrough

Disc diameter: 100mm (4") | Hole diameter: 22.2mm (7/8") | Max RPM: 15.000   ..

77.90 € Ex Tax: 63.85 €

Arbortech TurboPlane

Arbortech TurboPlane

Outside diameter: 100mm | Hole diameter: 22.2mm | Maximal RPM: 12.000 Arbortech TURBOPlane is a u..

128.90 € 138.00 € Ex Tax: 105.66 €

Shaping rasp disc 115mm

Shaping rasp disc 115mm

Shaping rasp disc features various density of cutting teeth which remove material in a quick and con..

18.20 € Ex Tax: 14.92 €

Roto Kruna Rasp 115mm

Roto Kruna Rasp 115mm

Verbesserte version von Roto Rašpa mit verstärktem Rand...

17.70 € Ex Tax: 14.51 €

Kaindl SuperCarver 115

Kaindl SuperCarver 115

The Kaindl Super-Carver disc works in horizontal as well as vertical direction. Due to the special c..

149.90 € Ex Tax: 122.87 €

Kaindl Wood-Plane

Kaindl Wood-Plane

Developped for professional works in craft, creative- and carving work areas. Enables quick and clea..

176.90 € Ex Tax: 145.00 €