Svetovanje

Končno slovenska spletna trgovina z nemškimi cenami izdelkov! Vse prepogosto so namreč te nižje od tistih pri nas. No, za orodja v spletni prodajalni tobi.si se tudi 3% višji davek v Sloveniji ne pozna na končni ceni.

Za informacije ali nasvet me lahko kadarkoli pokličete na 040 428 540 ali se obrnete name preko elektronske pošte (peter@tobi.si), Facebooka, Youtube-a ali Skype-a (Ojster). Vam bom z veseljem svetoval in vam priporočil za vas najprimernejše orodje.


Katero orodje potrebujem?

Najprej moramo določiti fazo dela za katero iščete primerno orodje. 

  • Oblikovanje
  • Obdelava površin


Oblikovanje

Oblikovanje lahko potem nadalje razčlenimo na grobo in fino obdelavo. Obdelavo površin pa na brušenje, poliranje in nanos zaščitnih sredstev. V spletni prodajalni tobi.si boste našli orodja za vse korake. Osebno jih uporabljam pri izdelavi lesenih izdelkov, a so nekatera primerna tudi za druge materiale. Nekaj artiklov uporabljamo tudi v proizvodnji plastičnih in silikonskih izdelkov, imajo pa nekateri precej široko področje uporabe in kjer sam nimam izkušenj, sem odprt tudi za osebno prezentacijo ter možnost testiranja. Tako bomo skupaj našli najboljšo rešitev za še tako specifičen primer.

V bistvu je tako, da se določeno orodje lahko uporablja v več primerih, a je v neki situaciji bolj primerno in drugi manj. Recimo Orbicut je odličen rezkar za oblikovanje in dolbenje svežega lesa, a ga lahko uporabljate tudi za suh les ter za druge porozne materiale. 

Dobra stran orodij z rezilom je ta, da ne proizvajajo prahu, ampak vstran letijo drobni kosci lesa - oblanci. Površina pa je podobna tisti po obdelavi z dleti. Sem sodijo orodja: Orbicut, Arbortech TurboPlane, MiniTurbo, TurboShaft. Vsa ta orodja se zelo dobro obnesejo za obdelavo mokrega lesa.

Za moker les se dobro obnesejo tudi Lancelot diski z žagno verigo, ki les bolj trgajo kot režejo in so prava izbira za grobo obdelavo, kjer morate odstraniti večje količine materiala. Med obdelavo leti vstran žagovina, rezultirajoča površina pa je bolj groba kot v primeru orodij z rezili. Seveda lahko z vsem naštetim obdelujete tudi suh les.

Druga skupina orodij trga les in nima rezil. Gre za rašplje, ki obstajajo v disk obliki za montažo na kotni brusilnik ali kot rotacijske rašple za vpetje v premi brusilnik ali v čeljust gnano z visečim motorjem preko gibljive gredi. V prodajalni ponujam celotno serijo izdelkov ameriškega podjetja Saburrtooth. 

Prednost Saburrtooth rašpel je velika paleta oblik, dimenzij ter grobosti. Grobe različice so primerne tudi za obdelavo mokrega lesa, medtem ko se finejša granulacija pri določenih vrstah lesa rada zapolni in potem zažiga material ter izgubi na učinkovitosti odjema. Zato priporočam grobo obdelavo z grobo granulacijo rašpel in nato sušenje polizdelka pred dokončno obdelavo.

Dejansko je to dobro tudi z vidika končnega brušenja ter potencialnih deformacij izdelka med sušenjem. Posušen polizdelek boste namreč potem lahko obdelali po svojih željah in med končno obdelavo odpravili vse morebitne deformacije, ki so nastale v času sušenja.

Bistvena prednost rašpel pred orodji z rezili je v lahkostnosti dela. Toliko kontrole kot jih nudijo rašplje, ne nudi nobeno drugo orodje. Med delom imate 100% kontrolo nad količino ter hitrostjo odjema, orodje ne povzroča tresljajev in vam ne bo utrgalo kakšnega robu. Za držanje brusilke ali premega brusilnika ne potrebujete velike moči. Finejša dela lahko delate tudi zgolj z eno roko.

Varnejše je zgolj delo z Orbicut rezkarji pri predpisanih hitrostih od 3.000 do 5.000 obratov na minuto. Tudi v tem primeru namreč ne potrebujete moči in orodje sicer povzroča tresljaje, a vam ga ne bo utrgalo iz rok ker so sile precej majhne. Tudi samo se ne bo zakopalo v material ampak se odbija ter jemlje zgolj toliko kolikog ga pritisnete k obdelovancu. Je pa delo seveda počasnejše, kot v primeru z rašpljo, ki se vrti s 24.000 obrati in zato idealno za hobi oblikovalce. Ali za tiste, ki želite rezultat takšen, kot ga pridelajo dleta.

Izkušen uporabnik premega brusilnika pa si lahko privošči tudi poganjanje OrbiCut20 rezkarja pri cca 20.000 obratih kar ga, po mojih osebnih izkušnjah, spremeni v odlično orodje za grobo in polfino obdelavo! A z višjim številom obratov seveda izgubite na varnosti,...


Obdelava površin

Ali šmirglanje po domače :) Po mojih izkušnjah najbolj zamuden del postopka izdelave in meni nič kaj priljubljen. Osebno mi je najljubša zadnja faza - oljenje, ki pokaže tisti pravi sijaj izdelka v polnih barvah lesa. A je vmesna faza brušenja izrednega pomena in mora biti za optimalen končni izgled ter otip izdelka dosledno izvedena. Tukaj ni bližnjic. Potrebno je iti korak za korakom in kljub številnim orodjem oz. pripomočkom, včasih še vseeno kaj obdelati ročno.

Dober nasvet je vsekakor ta, da že med izdelavo izdelka razmišljate o fazi brušenja. Tako se boste še lahko izognili morebitnim težavam, če veste kaj lahko brusite z vašimi brusnimi nastavki oz pripomočki. 

Za primer, ko je potrebno uporabiti roke, vam vsekakor priporočam uporabo Mirka Abranet brusne mrežice in ne klasičnega brusnega papirja. Zakaj? Ker boste ročno brusili zgolj segmente, ki so težko dostopni in bo potrebno brusni papir upogibati, zvijati,... Skratka prilagajati obliki kosa, kar klasičnemu brusnemu papirju ne ustreza in posledično hitro izgubi učinkovitost. Mirka Abranet brusna mrežica nima težav z upogibanjem in zvijanjem, pa tudi zapolni se ne. Poskusite, če še niste. Vam lahko pošljem tudi brezplačen vzorec.

Uporaba električno gnanih pripomočkov za brušenje pa je nekaj, kar vam lahko bistveno olajša in občutno skrajša postopek brušenja - tudi do 10x. Ja, razlika je ogromna! Klasični vibracijski brusilniki pri ročno oblikovanih izdelkih seveda ne pridejo v poštev, ker so namenjeni brušenju ravnih površin, ki jih pri nas praktično ni.

Pri brušenju ročno oblikovanih kreacij. Pa naj bo to les, kamen, peščenjak, kosti, rogovi,... potrebujemo brusne nastavke, ki se prilagajajo površini, ki jo brusimo. To lahko dosežemo z mehko peno, mehkim gumijastim diskom ali napihljivimi nastavki. Vse to ponujam tudi v spletni prodajalni tobi.si.

Za konveksne oblike ali brušenje kakšnih napetih (izbočenih) palic (recimo pri naslonjalih klasičnih stolov ali kakšnih ograj), robov (na primer glabeni inštrumenti), izbočenih površin, lahko uporabljate napihljive Kirjes valje, ki se povsem prilagodijo površini, ki jo brusite.

Če želite iz ukrivljene površine odstraniti grbasto strukturo površine, so prava izbira penasti nastavki s tršo peno, ki jih lahko vpnete v klasičen baterijski vijačnik, vrtalni stroj ali na Kirjes gibljivo gred gnano z motorjem za brušenje in poliranje. Ti nastavki so primerni tudi za bolj odprte konkavne površine in zagotavljam vam, da boste pozitivno presenečni nad hitrostjo postopka in končnim rezultatom. Kontaktirajte me za brezplačen vzorec.

Za bolj zaprte konkavne površine lahko uporabite penasti nastavek z mehkejšo peno, ali Kirjes napihljive polkrogle, ki so optimalne za brušenje sklečk in globljih vdolbin. Pobrusite lahko celo negativne robove. Recimo pri kakšni vazi.

Obojni nastavki so primerni tako za brušenje ročno oblikovanih izdelkov, kot za stružene sklede, sklečke, krožnike, pladnje,... 

Arbortech Contour Sander se od prej omenjenih razlikuje po tem, da ne brusi rotacijsko, ampak zaradi ekcentra vibrira, čeprav je pritrjen na os klasične kotne brusilke. Z njim lahko brusite vse vrste površin, ga pa osebno predlagam za kakšne detajle ali recimo rezbarjene segmente, ki jih z vrtečimi nastavki ne morete obdelati. Pri Contour Sanderju uporabljate zgolj ozek rob brusnega krogca na zunanjem obodu, kjer se mehka guma povsem prilagodi površini. 

Med brušenjem čim manj dvigujte brusni disk od obdelovanca, ker se disk začne vrteti, ko se ne dotika površine in boste hitro zarezali v površino, če ne boste previdni (še posebej pri grobi granulaciji brusnega diska). Neobrabljen sredinski del samolepilnih brusnih krogcev pa lahko do konca porabite pri ročnem brušenju, za kar se dobro obnesejo, ker si jih lahko nalepite na prst in tako lažje obdelate težko dostopne kose izdelka. Zato priporočam, da si jih shranite, ko ste rob obrabili in ga morate zamenjati.

Z omenjenimi orodji boste res lahko obdelali večino površin a se bo včasih vseeno potrebno potruditi tudi ročno. Takrat boste še toliko bolj cenili pomoč električne energije.

Ne glede na to, katero metodo brušenja uporabljate, morate zmeraj postopoma prehajati na finejšo granulacijo. Ne preskakovati, ker vam bodo v površini ostali globlji risi (praske), ki jih s prefinim papirjem ne boste odstranili ali pa si boste po nepotrebnem podaljšali čas brušenja. Če se vam zgodi, da naknadno odkrijete kakšno prasko, je bolje, da se vrnete na grobejšo granulacijo in popravite tisti del.

Pred oljenjem je dobro, da lesen izdelek rahlo navlažite, ker se bodo tako pokazale praske, ki ste jih morda zgrešili in se na suhi površini ne vidijo. Pravtako se bo površina “naježila” in boste s ponovnim brušenjem po sušenju dobili veliko bolj gladko površino. Ko boste izdelek naoljili, se bo videla vsaka napaka na površini, zato jo temeljito preglejte, pred nanašanjem olja. Brušenje že naoljenega izdelka ni namreč nič kaj zabavno.

Se priporočam za kakšne vaše osebne izkušnje, morebite predloge za praktično in koristno orodje, pripomoček ali kakšen trik, ki ste ga skozi prakso odkrili, pa bi ga bili pripravljeni deliti.


Obilo veselja, kreativnosti ter seveda hvaležnih strank!