Brušenje težje dostopnih predelov lesenih kreacij

29/12/2022 934 0

Brušenje težje dostopnih predelov lesenih kreacij

Če ustvarjate z lesom (ali kamnom), ste zagotovo že prišli do problema z brušenjem kakšnega segmenta, kjer vam nikakor ni uspelo priti zraven drugače kot z roko.

Občasno se temu verjetno ni moč izogniti. Posebej tedaj, kadar izdelek oblikujete po navdihu, brez vnaprejšnjega razmisleka, kako ga boste na koncu brusili. Osebno se mi včasih zgodi, da bi želel izdelati določeno obliko, za katero pa že vnaprej vem, da jo bom težko brusil. Kaj narediti v tem primeru?

Za ročno brušenje se odlično obnese brušenje s tanko usnjeno rokavico, na katero nalepite fleksibilen velcro trak in nanj fiksirate brusno mrežico Mirka. S tem boste dosegli tudi res najtežje dostopne dele izdelka. Gre tudi že s samolepljivim brusnim papirjem, ki si ga nalepite na prste. Je sicer manj učinkovito, kot z Mirka mrežico, a se tudi da. Mirka mrežico lahko z velcro trakom pritrdite tudi na kakšne paličice in druge pripomočke, s katerimi boste dosegli težje dostopne predele. Za lepše krivine je zmeraj priporočljivo vsaj malo mehke podlage.

S Kirjes brusnim sistemom napihljivih nastavkov se da priti do marsikaterega težko dostopnega predela, a ste omejeni na najmanj cca 25 mm širine, saj Kirjes ne ponuja brusnega valja ali polkrogle v dimenziji pod 20mm. Hkrati s temi nastavki ne morete brusiti vogalov. (Sam zato pogosto delam zaobljene prehode, kar pa ima povsem drugačen izgled, kot če bi se izdelal vogal.)

Za ožje predele ali tam, kjer želite brusiti v vogal, vam zna zelo pomagati multifunkcijsko orodje, ki je v osnovi namenjeno predvsem žaganju ali odstranjevanju barve, a se ga da uporabiti tudi za brušenje. Pogosto v setu sicer prejmete tudi brusni trikotnik, ki pa sam po sebi ni najbolj primeren za naše projekte. Z malo iznajdljivosti pa lahko predelate nastavke z žagico in jih nato uporabite za brušenje, kot je prikazano na spodnjem video posnetku:

Preprosto odstranite zobe na nastavku z žagico in nanj prilepite obstojen velcro trak. Z brusnim papirjem direktno na kovinski ploščici boste lahko dosegli tudi vdrte predele široke zgolj 5mm. Za lepše krivine pa je bolje na nastavek prilepiti tanko peno in potem nanjo fiksirat brusni papir. S tem boste lažje obdržali lepe krivine med brušenjem.

Namig: Ne pritiskati ob površino in uporabljajte nižje hitrosti vibriranja. 

Na Aliexpress boste našli tudi brusne nastavke s peno - običajno kot majhne trikotničke, ki se prodajajo v setu z brusnimi papirji. Lahko si pa za globlje predele naročite kakšno daljšo žagico in jo sami predelate v brusni nastavek. Ker lahko tega na multifunkcijsko orodje pritrdite tudi pod različnimi koti, boste res lahko dosegli marsikateri težje dostopen segment in si s tem olajšali oz. pohitrili brušenje.

V težje dostopnih predelih je predvsem problem ta, da ni prostora za premikanje brusnega papirja. Če namreč želite učinkovito brusiti, se morate premikati po površini in z roko zna to biti precej utrujajoče, vibracije multifunkcijskega nastavka pa bodo nalogo odlično opravile. Multifunkcijsko orodje lahko torej zelo učinkovito uporabite za brušenje zaprtih vogalov in kanalov na vaših kreacijah.

Kot alternativo temu lahko uporabite tudi manjšo sabljasto žago, kjer kakšen cenejši žagin list predelate oz nadgradite v brusno paličico. V tem primeru boste imeli brusni nastavek ki se premika naprej / nazaj in zna biti v določenih primerih bolj uporaben, kot stransko gibanje multifunkcijskega nastavka.

Z malo iznajdljivosti se da torej dodatno olajšati postopek brušenja vaše kreacije. Tako vam bo več časa ostalo za ustvarjanje nečesa novega in vaš izdelek ne bo na pol dokončnan čepel nekje na prašni polici ;)

Prijetno ustvarjanje! 

Please login to Comments

Related Product

Complete Kirjes sanding set

Complete Kirjes sanding set

Kirjes is a complete sanding system - without equal! Simply defined, it conforms to the shape of..

346.00 € Ex Tax: 283.61 €

PowerCarving foam bowl sander set

PowerCarving foam bowl sander set

Primary use of these foam mandrels is for sanding organic shapes - especially concave ones which are..

38.80 € 51.00 € Ex Tax: 31.80 €

DIY Sanding gloves

DIY Sanding gloves

I am sure you will never use standard sandpaper for hand sanding after you've tried the Mirka Abrane..

7.60 € Ex Tax: 6.23 €