O podjetju

TO BI d.o.o.
Industrijska ulica 33
2345 Bistrica ob Dravi
Telefon: 040 428 540

ID za DDV: SI13585649
Matična številka: 2059312


Vzrok, da ste danes na teh straneh je Kuksa. Za očetov rojstni dan sem se namreč odločil izdelati to preprosto leseno šalčko in ko sem jo po oljenju držal v roki, sem bil tako navdušen nad rezultatom, da sem se odločil še zase narediti eno. Očetovo sem naredil skorajda brez električnih orodij. In najtežje je bilo izdolbsti luknjo. No, pri moji sem si že pomagal s premim brusilnikom in rezkarjem za pločevino/les, ki sem jih našel v Bauhausu. Brusil sem vse na roke in dejansko moral vmes počivat prste po dva do tri dni, da sem lahko nadaljeval. 

A, če bi izdelal navadno Kukso niti ne bi smelo biti toliko brušenja. Pa sem tiste sorte človek, ki tudi med kuhanjem po receptu, dela vse po svoje in sem šalčkama dodal tri tačke in prvi izdelal ukrivljen ročaj, drugi pa povsem ergonomsko oblikovna ročaj po moji roki. In ravno s tem se vse zakomplicira, ko gre za brušenje. A počasi se daleč pride in tako tudi moja osebna Kuksa zdaj že krasi mizo v jedilnici.

Toda tukaj se moje delo z lesom ni končalo. Dobil sem namreč dodaten zagon in idejo, da bi vsa božična darila izdelal iz lesa. Vedno več sem si pomagal z električnim orodjem in kotna brusilka ter premi brusilnik sta prišla še kako prav. A sem prišel do zakljulčka, da določene stvari še zmeraj gredo hitreje z dleti. Seveda, če nimaš pravega orodja!

Ko sem po pošti iz Nemčije prejel rašplje proizvajalca Saburrtooth iz Amerike, pa se mi je odrl nov svet. S temi orodji sem lahko veliko hitreje in bolj natančno obdeloval moje lesene kreacije. Sem pa seveda posledično začel kreirati še kompleksnejše oblike ;) Ni problem oblikovati kompleksne oblike s pravimi orodji, težava se pa pojavi pri brušenju, ki sem ga še zmeraj izvajal ročno, a sem že začel iskati druge rešitve, ker moji prsti ne bi uspeli vsega dokončati do Božiča. 

Tako sem si naročil okrogle penaste nastavke, ki se uporabljajo predvsem za brušenje struženih lesenih skled. Sam sem tak nastavek pričvrstil v glavo električnega vijačnika in preizkusil zadevo na izdelku. Bistvena razlika! Šlo je kar prehitro in je potrebno na robovih paziti, da ne odneseš preveč materiala. A se da zelo lepo odstraniti udrtine in izbokline na površini. S trdim penastim priključkom se obdela izdelek na grobo, potem pa z mehkejšo peno v bolj zavite dele. Seveda je detajle še zmeraj potrebno narediti na roko in takrat še toliko bolj opaziš ogromno razliko v hitrosti brušenja. Čas izdelave posod sem zagotovo skrajšal vsaj za polovico. S tem da rezultat ni nič slabši. Samo svoje ideje lahko hitreje pripelješ v resničnost.

Z nadaljnjim raziskovanjem sem potem prišel še do Kirjes sistema za brušenje krivin in pred tem že do OrbiCut orodja, ki ga sam uporabljam na višjih obratih, kot je predpisano. In mi je osebno zelo všeč, ker lahko velike količine materiala odstranim brez prahu in predvsem se dobro obnese pri obdelavi mokrega lesa. Ampak za detajle popravit pa ga ni čez Saburrtooth stebelne rašplje.

Tako kot OrbiCut za rezkanje, je Arbotech TurboPlane odlična alternative SaburrTooth diskom. Vsak ima svoje prednosti in slabosti. TurboPlane je odličen za moker les in za hitro grobo odstranjevanje materiala, ki leti vstran kot za stavo v obliki oblancev oz. odpilkov. SaburrTooth pa bolj kontrolirano odstranjuje material in ne lomi robov ter ne povzroča kakšne povratne sile, da bi vam hotelo kotno brusilko utrgati iz rok, kar je potrebno pri TurboPlane bolj paziti. Skratka pri Saburrtooth diskih sem bolj sproščen in jih uporabljam od tistega trenutka naprej, ko začnem kreirati obliko pa vse dokler ne preklopim na stebelne rašplje.

OK, zdaj sem naštel kar nekaj izdelkov in dejansko ne potrebujete vseh, da bi izdelali svoj željeni kos. Za čisto osnovo je dovolj že, če imate kotno brusilko in vrtalni stroj. V tem primeru bi potrebovali Zaobljeno rašpljo 100m srednje grobo in pa OrbiCut 20. Če želite kaj več ustvarjati, boste potrebovali premi brusilnik. Upam, da bom kmalu uspel tudi ponuditi kakšnega ugodnega. Vsekakor priporočam takšnega z nastavljivimi obrati in po možnosit z zaščito v primeru udara. Vedite, da z nižanjem obratov brusilnik hkrati izgublja tudi moč. In s premim brusilnikom pridejo v poštev Saburrtooth rašplje, ki jih najdete v vseh možnih oblikah.

Niso pa to izdelki zgolj za obdelavo lesa. Obdelujete lahko tudi led, kosti, mavec, plastiko, gumo, silikon,...

Da pa leseni izdelek spravite do končne veličine, je pomemben še zadnji korak. Brušenje. In to je dejansko najbolj zamudni del postopka. Vse do sem boste lahko izvedli z električnimi orodji, pri brušenju pa bo zagotovo ostalo tudi kaj za roke. Čeprav boste s Kirjes sistemom prišli skorajda povsod zraven. Je pa za zgolj kakšen izdelek ali dva že v veliko pomoč preprost penast nastavek z "ježkom" oz velcro trakom. Lahko uporabite kar baterijski vijačnik ali vrtalni stroj, ki ga gotovo imate pri hiši in si bistveno skrajšate čas "šmirglanja".

Ko sem prvič razmišljal o nabavi teh penastih nastavkov, sem bil malce skeptičen glede cene. A sem po prvi uporabi ugotovil, da čeprav me pride posamičen kos precej več, kot en brusni papir, sem pa zato pri eni skledi porabil zgolj dva okrogla brusna papirja in me nastavek, če sem previden na vogalih, drži vsaj tri posode. Ko sem brusil na roke, sem pa brusne papirje kar kupoval in kupoval. Preprosto kar izginjajo, ker - sploh pri grobih granulacijah, zelo hitro izgubi učinkovitost...

Tako da sicer večji strošek za en kos, gledano iz skupnega stroška ob dokončanju sklede, pride na isto, če računaš samo material, da o neskončnih urah "šmirglanja" sploh ne govorim...

To je na kratko o mojih izkušnjah pri izdelavi lesenih posod.

Ker sem moral prečesati cel internet, da sem prišel do teh ugotovitev in izdelkov, sem se odločil izdelati spletno prodajalno, kjer bom vse to ponudil na enem mestu, skupaj z mojimi izkušnjami. In seveda bom sčasoma dodajal nova znanja in nove izdelke, ki bodo po mojih lastnih izkušnjah pripomogli k lažjemu delu in enostavnejši realizaciji mojih idej. Važna je ideja in orodja so zato, da lahko to idejo lažje spravimo v realnost. Ko pa vse to želiš postaviti na trg, je pa še toliko bolj pomembna cena. 

Povsem enako sem storil z mojim drugim portalom, ki ga najdete na naslovu udobnoposvetu.si, kjer promoviram in ponujam ležeča in ročna kolesa, ležeče tricikle ter sedeče smuči. Same specifične izdelke, ki jih vse tudi sam uporabljam. S tem se ukvarjam že deseto leto in nikoli mi ni bilo žal, da sem se v to spustil, čeprav zaradi specifičnosti ekonomsko gledano ni ravno uspeh. Je pa nekaj za dušo in isto je s temi lesenimi izdelki. Tudi to ni ravno množično, ampak delo z lesom je nekaj posebnega, unikatnega.

Upam, da bom s ponujenim orodjem tudi vam odprl vrata v svet lesenih izdelkov. No, saj ne gre samo za lesene izdelke. To je pač moje področje. Ta ista orodja lahko uporabljate tudi za ledene skulpture, za obdelavo peščenega kamna, gume, plastike, silikona, kompozitnih materialov,...

Za morebitne izkušnje in povratne informacije se toplo priporočam!

Pa veselo na delo :)