Rokavice in delo z električnim orodjem

01/03/2017 2648 0

Rokavice in delo z električnim orodjem

Moram priznati, da sem narobe razmišljal, da je varneje z rokavicami. Pred nekaj dnevi sva z Jernejem, ki tudi uživa v izdelovanju lesenih sklečk in drugih predmetov, debatirala glede rokavic. Jernej mi je dejal, da rokavice niso zmeraj najboljša zaščita. Nek izkušen starejši mizar mu je enkrat omenil, da je prav zaradi rokavic že kdo bil ob kak prst oz. je utrpel poškodbe, ki bi bile brez le-teh mogoče zgolj površinske odrgnine. In ko začneš razmišljati v tej smeri, hitro prideš do vprašanja, kaj je torej pravilno. Rokavice ali ne?

Sam sem razmišljal drugače - in zdaj vidim, da tudi narobe, in sem pri delu zmeraj uporabljal rokavice. Sem enkrat tudi že imel bližnje srečanje z rašpljo, ker mi je ušla čez vogal izdelka in se mi je zapletla v rokavico, a je premi brusilnik Metabo takoj izključil, ker ima vgrajeno zaščito. Takrat sem pomislil: "Še sreča, da imam rokavico, ker bi drugače bil precej bolj opraskan." Zdaj pa vem, da bi imel problem, če ne bi imel kvalitetnega premega brusilnika, ki se je izključil, ko se je zapletel v rokavico. 

Predvsem pri delu z rašpljami, kjer se zobje lahko zataknejo za blago in se bo le-to ovilo okoli rezkarja, lahko rokavica prepreči, da bi odmaknili roko, ker je ne boste mogli potegniti iz rokavice. Bolj varno je torej biti brez rokavic, oz imeti takšne, ki se ne morejo zaplesti, čeprav si pa potem zaradi debelega in tršega materiala omejen z gibanjem...

Idealno je ne imeti prstov tam, kjer se vrti orodje :) Ali držati orodje z obema rokama in imeti kos trdno vpet ali imeti drugo roko nekje dlje vstran. A kaj ko v praksi zmeraj ne gre vse tako kot v teoriji. V vsakem primeru morate vedeti kaj počnete in biti skoncentrirani na gibanje orodja, torej brez motenj iz okolice. Delovni prostor naj bo dobro osvetljen in oči zaščitene, da omejite vse druge potencialne motnje. Če ste utrujeni, si privoščite pavzo. Brez skrbi, delo se ne bo samo naredilo v času, ko si boste vzeli nekaj minut. ;)

Se priporočam za kakšne osebne izkušnje ali dobre rešitve. Pa varno delo!

Prosim prijavite se za komentiranje