Kakšno orodje potrebujem za izdelavo lesene skulpture ali umetnine?

12/04/2023 3219 0

Kakšno orodje potrebujem za izdelavo lesene skulpture ali umetnine?

 

Odločil sem se sestaviti informativen članek za nekoga, ki še nikoli ni izdeloval česa iz lesa, ima pa idejo ter željo, da bi se tega lotil; a ne ve točno kje začeti. Kos lesa seveda ni noben problem, ampak kako je z orodjem?

V osnovi bi jih lahko razdelili v tri skupine:

  • rezbarska / kiparska dleta in rezbarski nožki - klasično rezbarjenje
  • motorna žaga z rezbarskim mečem - kiparjenje z motorno žago
  • kotni in premi (ravni) brusilnik z nastavki - PowerCarving ali kot osebno rad zapišem: eRezbarjenje

Najmanj poznano orodje, od zgoraj naštetih, je zagotovo premi oz. ravni brusilnik (pogosto imenovan tudi biaks, kar izvira iz imena proizvajalca, ki izdeluje pnevmatske preme brusilnike). Gre za podobno električno orodje kotni brusilki (fleksarci), s to razliko, da je pri premem brusilniku  pogonska os v celoti ravna, z vpenjalno glavo na koncu, medtem ko je pogonska os kotne brusilke prelomljena in se disk vrti v ravnini pravokotno na os motorja.

Slikovna primerjava kotne brusilke in premega brusilnika

Ali povedano preprosteje, ker vas večina pozna brusilnike Dremel oz cenejše alternative tej blagovni znamki: primarno Dremel orodje je dejansko mini premi brusilnik.

Premi brusilniki se uporabljajo za bolj natančna dela v težje dostopnih predelih obdelovanca. Običajno imajo vpenjalno glavo s pušo standardnih dimenzij 3, 6 ali 8 mm. Vanje se večinoma vpenja stebelne bruse, rezkarje ali rašple, občasno tudi diske manjših dimenzij preko trna. V industriji se pogosto uporabljajo za čiščenje varov. Ker niso splošno razširjeni, kot kotni brusilnik, so tudi cenovno težje dostopni. So pa praktično nepogrešljivi pri oblikovanju lesa s PowerCarving-om.

S tem, ko smo razčistili za katero orodje gre, se lahko vrnemo na gornji seznam in pričnemo s prvo skupino orodij.

 

Rezbarska / kiparska dleta in rezbarski nožki

Verjetno ste opazili, da sem v naslovu posebej zapisal rezbarska / kiparska dleta. To pa zato, ker obstajajo tudi mizarska dleta, ki so večinoma ravna in debelejša od rezbarskih ter kiparskih. Primarno so namenjena izdelavi vogalov, utorov ter mizarskih spojev; torej bolj geometrijsko pravilnih oblik. Medtem, ko pri kiparstvu in rezbarjenju bolj potrebujemo orodje za izdelavo nepravilnih oblik, krivin ter vdolbin. Zato so kiparska ter rezbarska dleta pogosto tako ali drugače ukrivljena in obstajajo v najrazličnejših dimenzijah ter oblikah. 

Kiparska dleta so običajno nekoliko večja in z večjim ročajem od rezbarskih dlet. Pogosto se za delo z njimi uporablja tudi leseni bat, s katerim udarjamo ob ojačan ročaj dleta za lažje odstranjevanje večjih kosov materiala. Običajno niso namenjena za izdelavo detajlov, ker je to potem že domena manjših rezbarskih dlet, ki imajo posledično še večji nabor različnih oblik ter so izdelana iz tanjšega jekla za lažje oblikovanje detajlov.

Dodatno si pri rezbarjenju pomagamo tudi z rezbarskimi nožki, ki jim tudi ne manjka različic. Vse z namenom doseči še tako težko dostopne predele lesene kreacije.

Rezbarstvo ima svoj čar, ker lahko izdelujete predmete iz lesa tudi v dnevni sobi, če vam je volja. Še posebej primeren način ustvarjanja, če živite v mestu ali v bloku. Ne boste namreč povzročali hrupa in prahu,... Tudi elektrike večinoma ne potrebujete. Je vsekakor meditativno in sproščujoče delo z lesom.

Pomembno je, da ne skušate odstraniti preveč materiala naenkrat - oblikujte lesen surovec postopoma, pustite orodju, da reže les. In ne pozabit na redno ostrenje rezila s poliranjem na usnjeni podlagi s polirno pasto. Samo z ostrim orodjem boste lahko varno in učinkovito rezbarili.

Ker je to res povsem ročno delo, se bo tudi poznalo na vaši utrujenosti. Posebej roke in dlani so močno obremenjene; zato priporočam, da začnete postopoma in po možnosti s svežim lesom. Najbolje za začetek bo vsekakor mehak les, kot na primer lipa, da ne boste prehitro izgubili volje. In ne si izbrati preveč kompleksne oblike ali objekta prevelikih dimenzij. Vse ob svojem času!

Za varno delo priporočam protivrezne rokavice ter usnjen predpasnik.

 

Motorna žaga ali “motorka” po domače

Če živite na podeželju, jo imate verjetno že doma. A skoraj zagotovo ne s kiparskim mečem.

Motorna žaga je eno izmed najbolj priljubljenih orodij med umetniki oz. kiparji, ki delajo z lesom. Omogoča tako natančno oblikovanje, kot izrez večjih kosov lesa in vse to na veliko hitrejši način, kot ročno orodje. Je pa delo z motorno žago bistveno bolj nevarno, kot delo z dleti in je, za vašo varnost, nujno poznati postopke za varno delo z motorno žago. Pomembno je upoštevati varnostne ukrepe, poznati delovanje motorne žage in zavore, saj lahko neznanje ali že zgolj manjša neprevidnost, povzroči hude in trajne poškodbe.

Preden začnete delati z motorno žago, je pomembno, da imate ustrezno zaščitno opremo, kot so zaščitne protivrezne rokavice, protivrezne delovne hlače, zaščitna očala in slušalke za zaščito pred hrupom. Vaše delovno okolje naj bo zaščiteno, da ne more kdo kar uleteti med delom in brez ovir na tleh vse okoli obdelovanca, da se ne morete ob kaj spotakniti.

Za izdelavo lesenih umetnin oz skulptur je priporočljivo uporabljati posebne vrste motornih žag, ki so namenjene kiparjenju. Te imajo krajši in bolj špičast meč, ki je primeren za ustvarjanje detajlov, ter manjšo težo in boljšo ergonomijo. Običajno jih boste našli pod imenom ”carving” motorna žaga. Seveda lahko v večini primerov tudi svojo, že obstoječo, motorno žago spremenite v carving motorko, če kupite zanjo ustrezen carving meč in ustrezen pogonski zobnik verige. Standarden pogonski zobnik namreč ne bo kompatibilen z verigo za carving meč.

Primerjava kiparski (carving) in klasičen meč

Že na prvi pogled vidna razlika med klasičnim in carving mečem je v konici meča, ki je pri carvingu veliko bolj špičasta. Običajno premera okoli 25 mm. Zaradi ostrega zavoja na tako majhnem premeru je drugačna tudi veriga. Bistvena prednost teh mečev je, da ni povratnega udarca pri delu s konico rezila in so zato veliko bolj varni v primerjavi s standardnimi meči. 

S klasičnim mečem lahko brez težav žagate in režete kose lesa na ravnem delu meča, vsekakor pa se ne poskušajte dotakniti ali celo “potopiti” v obdelovanec s konico! Prišlo bo namreč do povratnega udarca in zelo verjetno je, da boste izgubili nadzor nad motorko.

Pri izdelavi lesene skulpture ali umetnine z motorno žago, lahko ustvarite različne oblike in teksture, od grobih in rustikalnih, do bolj gladkih in dodelanih. Žaga vam omogoča, da izrežete velike kose lesa in ustvarite kompleksne oblike ter linije, se bo pa zakompliciralo, če boste želeli izdolbsti kak segment, ki mora ostati obdan z materialom iz vseh strani. Za čiščenje jame ali vdolbine se običajno z mečem v material zareže mrežast vzorec in se vsebina potem odstrani s kiparskim dletom ali dolbilom. Lahko se pa seveda poslužite Power Carving orodja z ustreznim nastavkom in to opravite bistveno hitreje. Več o tem v naslednjem poglavju.

Pri oblikovanju z motorno žago se lahko hitro zgodi, da boste odstranili več materiala, kot ste ga želeli oz nameravali. Četudi boste na eni strani z mečem na pravi poziciji, se namreč lahko zgodi, da bo drug konec meča končal drugod, kot ste pričakovali. Lahko povem na podlagi osebne izkušnje ;). In kot vemo, enkrat odvzetega materiala ne morete dobiti več nazaj. Zato priporočam, da odstranjujete material po korakih. Postopno, kos za kosom, da boste sproti videli kaj se dogaja z obliko in tudi kaj boste našli v lesu. Mogoče se bo potrebno z obliko prilagoditi… 

Hkrati je za začetnike značilno, da si na koncu ne upajo odstraniti zadnjih slojev materiala in zato rezultirajoče oblike niso oblikovno dodelane in so običajno predvsem bolj oglate kot v naravi. Za bolj nadzorovano končno oblikovanje ali dodelavo podrobnosti, se lahko poslužite dlet ali PowerCarving orodja. Za bolj pristen kiparski izgled lahko dobljene oblike v celoti obdelate z dleti, za gladke površine pa bo najbolje poseči po PowerCarving orodju. Če želite zaključiti s potezami motorne žage, jih lahko lepo počistite z brusnimi zvezdami ali valji. 

Bencin ali baterija?

Za učinkovito delo, vsaj zaenkrat, vsekakor še bencinska, ker bo rezala kot je treba in ne boste, čakajoč na zaključitev trenutnega reza, z mislimi že pri vaši naslednji potezi ;) 

Baterijske motorke so super za manjše popravke in odrezati kaj tanjšega, za konkretno oblikovanje pa žal še ne. So pa vsekakor bistveno manj hrupne in ne bo vam treba vdihavati bencinskih hlapov ter izpuha. Kar pomeni, da lahko z baterijsko motorko delate v zaprtem prostoru, kar z bencinsko zagotovo ne bi priporočal. No, če boste v zaprtem prostoru, boste tako imeli dostop do električne vtičnice in lahko to izkoristite za delo z električno motorko, ki bo bolj učinkovita od baterijske. Samo pazite na napajalni kabel!

Kar se teže tiče, so bencinske carving motorke približno enako težke, kot baterijske. Vsekakor boste morali natrenirati roke za večurno ustvarjanje z motorno žago. Ne pretiravati na začetku. Včasih je bolje tudi prespati, preden odrežete kak kos lesa preveč ;)

Da, ustvarjanje z motorno žago je lahko zelo učinkovito in bistveno hitrejše od ročnega dela z dleti. Morate pa se zavedati, da je motorka zelo nevarno orodje, zato morate biti pri delu še posebej previdni. Priporočam, da se pred uporabo motorne žage udeležite tečaja in pridobite ustrezno znanje ter izkušnje.

 

PowerCarving orodja

Dve najpomembnejši orodji za eRezbarjenje oz PowerCarving smo omenili že na začetku članka. A vendar orodje brez ustreznega nastavka samo po sebi ne omogoča ustvarjanja z lesom. Kotni ali premi brusilnik sta samo tako učinkovita, kot je nastavek, ki je vanju vpet.

Kotna brusilka / fleksarca

Poznana tudi kot fleksarca (flex kotna brusilka). Je električno ročno orodje, primarno namenjeno brušenju in rezanju. Lahko je napajana iz omrežja ali na baterijo. Baterijske so sicer priročne, ampak morate vedeti, da nimajo takšne moči kot električne. Za kakšno konkretno delo z disk rašplo, priporočam električno moči 600-1.000W. Ne potrebujete kaj močnejšega ali ščita večjega od 125 mm, niti ne priporočam, ker bo pretežka. 

Za delo z disk rašpljami priporočam čim manjši premer ohišja (brez ročaja z naležnim stikalom), da jo boste brez težav držali v eni roki. Če kupujete novo kotno brusilko za oblikovanje lesa z disk rašplami, so ravno dimenzije ohišja in njena teža, najpomembnejši faktor. Regulacije vrtljajev nujno ne potrebujete; razen, če jo nameravate uporabljati tudi za brušenje.

Kotna brusilka kratka brez ročaja

Za brušenje morate vsekakor znižati obrate, vendar osebno ne priporočam brušenja s kotno brusilko, ker v večini niso namenjene za obremenitve pri nizkih obratih. Pa tudi fin lesni prah ne vpliva najbolje na učinkovito hlajenje motorja. Za brušenje lesenih površin je veliko boljša izbira kotni vrtalnik. Deluje bistveno tišje, je lažji, motor se ne pregreva in ne trpi, ker je vrtalnik narejen za nizke obrate.

Kotno brusilko s podaljšanim ohišjem - ročajem in naležnim stikalom, priporočam za groba dela z diski z rezili. Če želite odstraniti večje količine materiala in boste delali z diski z rezili, boste imeli večjo kontrolo z dvoročno kotno brusilko, ki ima podaljšano ohišje z ročajem in naležnim stikalom, ki ga držite skupaj z ročajem. Ta sistem nudi nekaj več varnosti, ker boste v primeru, da vam brusilka uide iz rok, avtomatsko izključili stikalo.

Pri nakupu nove kotne brusilke priporočam, da ste pozorni na naslednje funkcionalnosti:

  • počasen zagon
  • zaščita pred ponovnim zagonom po prekinitvi napajanja
  • Anti-Kickback oz. izklop motorja ob blokadi diska (pri kotnih brusilkah višjega cenovnega razreda)

Klasične kotne brusilke so namenjene za delo z diski med 100 in 125 mm. Če želite oblikovati les v težje dostopnih predelih, ali bi si zgolj želeli bolj varno orodje, obstaja različica za 50 mm diske ali Manpa nastavek za diske od 50 do 100mm, kjer je disk gnan preko jermena in je s tem bolj oddaljen od vaše roke, hkrati vas pa jermen ščiti pred potencialnim povratnim udarcem.

Arbortech MiniGrinder in Manpa MultiCutter

Kotna brusilka je res univerzalno in nepogrešljivo orodje v vsaki delavnici. Najbolje vam bo pa seveda služila s pravilno izbranim lesnoobdelovalnim diskom ali nastavkom. Za groba dela (odstranjevanje večje količine materiala) izberite disk z rezili, za bolj kontrolirano delo (odstranjevanje manjših količin materiala in popravljanje grobih oblik) pa disk rašple.

Za dolbenje globljih vdolbin, izdelavo korit, odstranjevanje večjih količin materiala iz notranjosti skulpture (da ta na površini ne bo pokala), se lahko poslužite rezkarjev za kotno brusilko, kot na primer Arbortech BallGouge ali Manpa HoleCutter.

Za brušenje težje dostopnih predelov ima Manpa tudi nastavek, s katerim kotno brusilko - z regulacijo vrtljajev, spremenite v tračni brusilnik z vsekakor najdaljšim delovnim delom brusnega traku, kar se dobi na tržišču.

Tračni nastavek za kotno brusilko

Za varno delo s kotnim brusilnikom priporočam, da uporabljate zgolj kvalitetne diske in nastavke. Ne improvizirajte z diski, ki ne nalegajo na standardno 22,2 mm prirobnico ali na standardno M14 pogonsko os. Zmeraj uporabljajte ustrezno nameščen dodatni ročaj na kotni brusilki in držite brusilko z obema rokama. Ne deljate brez varnostne zaščite diska!

Če že uporabljate rokavice, imejte usnjene protivrezne rokavice, ki jih ne more “potegniti v disk”. Vsekakor ne uporabljajte kakšnih tankih ali elastičnih rokavic, ker jih lahko ovije okoli diska in ne boste mogli umaknit roke! Uporabljajte masko, zaščito za oči in obraz ter naglušnike proti hrupu. Poskrbite za zadostno osvetlitev delovnega okolja in za odstranjevanje prahu. Prepričajte se, da vas napajalni kabel ne bo oviral pri delu.

Preden pričnete odstranjevati material na obdelovancu preverite, da je ta varno vpet v primež, da se ne bo premikal med obdelavo ali vam celo odletel iz delovne površine.

Ko brusilko izključite, počakajte, da se disk preneha vrteti in jo šele nato odložite na delovno površino z diskom navzgor. Nikakor je ne odlagajte z diskom navzdol! Vsaka kotna brusilka ima zadaj na ohišju majhni nogici, da brez nihanja leži na delovni površini.

Ravni brusilnik / premi brusilnik

Je, kot že omenjeno, precej manj znano orodje med domačimi mojstri. Uporablja se za brušenje in odstranjevanje materiala v težje dostopnih predelih, globlje v obdelovancu ali za manjše artikle. Nastavki za ravni brusilnik imajo običajno steblo premera 3, 6 ali 8 mm. V primeru, da nastavek sam nima stebla, boste potrebovali trn na katerega privijačite na primer manjši brusni disk ali čašasto rašplo.

Za delo z lesom bo povsem dovolj premi brusilnik z močjo 600W. Priročno je, če ima regulacijo vrtljajev ali da ti ne presegajo 24.000 obratov v minuti. Tako kot pri kotni brusilki, je tudi tukaj najpomembneje to, da ga lahko brez težav držite z eno roko. Torej premer ohišja in teža.

Občasno ima Lidl pod blagovno znamko Parkside v svojem programu ravni brusilnik z močjo 500W. Kar mene osebno moti pri tem Parkside brusilniku, je izredno majhno stikalo za vklop/izklop. Zato priporočam, da ga napajate preko nožnega stikala, ker v nujnem primeru ne boste našli tistega drobnega stikala zadaj na ohišju… Drugače se da z njim povsem zadovoljivo delati pri višjih obratih - idealno za rašple, ni pa kaj prida pri nižjih obratih.

Obstajata dve različici ravnega brusilnika:

  • s kratkim vratom in
  • z dolgim vratom.

Premi brusilnik s kratkim vratom ima krajšo pogonsko os in ga je možno uporabljati tudi enoročno. Pogosto se jih uporabi tudi pri DIY CNC rezkalnih strojčkih, ki izkoristijo cilindrični del na prednjem delu ohišja za vpetje v pomični mehanizem. 

Osebno ga koristim večina s 6 mm stebelnimi rašpljami. Večinoma v primerih, kadar držim obdelovanec v eni roki in premi brusilnik v drugi. Lahko tudi zelo nevarno početje, če vam rašplja zdrsne preko obdelovanca. Obvezno uporabljajte usnjen predpasnik z močnejšega usnja in če že imate rokavice, potem obvezno protivrezne rokavice iz debelega usnja. Tanjši material, ki ga lahko konice zagrabijo, se bo namreč ovil okoli rašplje in roke ne boste mogli umakniti. Zato je uporaba rokavic lahko zelo nevarna! Bolje biti brez in jo odnesti s poškodovano kožo, kot ostati brez prsta…

Primerjava premih brusilnikov z dolgim in kratkim vratom

Premi brusilnik z dolgim vratom ima podaljšano pogonsko os in prednji del ohišja. Je idealna kombinacija z 20 mm OrbiCut nastavkom. Meni osebno zelo priljubljeno orodje in idealno, če radi komplicirate z oblikami ali se želite potopiti globlje v obdelovanec. Premi brusilnik z dolgim vratom lahko držite na dva načina: s priloženo ročico pravokotno na pogonsko os, ali kar spredaj za podaljšan prednji del ohišja (meni osebno primaren način dela). Primer uporabe na slednji način si lahko ogledate na spodnjem video posnetku:

 

Za izdelavo drobnih izdelkov se lahko poslužite mini ravnih brusilnikov, kot so najbolj poznani Dremel ali njemu podobne cenejše alternative. Ti imajo običajno vpenjalne puše premera 3,17 ali 2,38 mm, kar izhaja iz 1/8 oz 3/32”.

Mini ravni brusilnik - kot Dremel

Pred nabavo nastavkov se prepričajte kakšno dimenzijo vpenjalne puše ima vaš strojček. Zmeraj izberite največji možni premer stebla, ker je frezer oz stebelna rašpla bolj vzdržljiva in odporna s steblom večjega premera. 

Moč teh majhnih strojčkov sicer ni velika - običajno 100-170W a, če boste s tanko rašplo zabredli globoko v material in bo ta objel več kot polovico premera brusnega dela, se lahko zgodi, da boste izgubili nadzor in boste zvili steblo.

POMEMBNO: Stebelne nastavke zmeraj vpnite čim globlje v vpenjalne čeljusti. Vsaj 3/4 dolžine stebla!

Če potrebujete večjo moč a ne bi želeli večjega ročnega dela, potem iščete (viseči) motor z gibljivo gredjo, kjer imate na voljo motorje s 350W moči ali več. Moč motorja se v tem primeru prenaša na brusni nastavek preko gibljive gredi. Nekatere omogočajo možnost vrtenja v levo in desno, druge zgolj enosmerno. Ročni del na gibljivi gredi lahko ima vpenjalne puše določenih dimenzij ali mini vrtalno glavo za vpenjanje različnih premerov, večina do 6 mm. Če vam vaš artikel dopušča, vsekakor priporočam rašple s steblom 6 mm.

motor z gibljivo gredjo

Če potrebujete višje obrate, potem poiščite različico ravnega brusilnika z mikro motorčkom v ročnem delu. Ti imajo obrate tudi čez 30.000 na minuto in so zelo fleksibilni, ker vas pri gibanju ne ovira gibljiva gred, zgolj fleksibilen napajalni kabel. So pa res namenjeni zgolj za drobne artikle kot recimo uhani, broške, gumbi, nakit,...

mikromotor z visokimi obrati za nakit in drobne izdelke

Ne pozabit na vzdrževanje čistoče. Lesni prah pride vsepovsod, zato je po vsakem delu nujno potrebno izpihati vse stroje, da se prah ne zlepi v notranjosti. Še posebej pomembno je, da vse očistite, če delate z vlažnim lesom. Samo tako boste lahko varno in učinkovito delali z vašim električnim orodjem. Pa še življenjsko dobo mu boste precej podaljšali.

Med delom zmeraj tudi spremljajte zvok motorja, da po nepotrebnem ne preobremenjujete orodja. V primeru pregrevanja, očistite zračne kanale s kompresorjem in pustite stroj teči nekaj časa brez obremenitve, da bo pretok zraka ohladil motor. Če slišite, da se motor muči, sprostite pritisk. Po vsej verjetnosti imate topa rezila ali izrabljeno rašplo. S kvalitetnimi nastavki ne potrebujete sile za učinkovito odstranjevanje materiala. Pustite, da orodje opravi svoje delo in se z enakomernimi gibi pomikajte po površini. Nikoli stati zgolj na mestu.

 

Omenil sem nekaj osnovnih orodij za delo z lesom. Nekaj za vsak okus ;) Idealno pa je najbolje uporabljati kombinacijo vseh treh skupin. Prijetno ustvarjanje vam želim!

Please login to Comments

Moist or fresh wood vs dry wood?

Is it better working with fresh (moist) wood or with a dry one?

Read more
12673

Spletne prevare in prodaja lažnih izdelkov

Na našem PowerCarving področju je sedaj popularno tržiti XY izdelek z video posnetki priznanih blagovnih znamk. Trgovec ponuja izdelek, ki je neke vrste “kopija” priznanega izdelka, a daleč od funkcijske podobnosti. Gre zgolj za oblikovno slično orodje, kar trgovec izkoristi za promoviranje svojega

Read more
1713

Kateri lesnoobdelovalni disk kupiti (za obdelavo lesa)?

Pogosto mi je zastavljeno vprašanje kateri disk kupiti, če lahko izberete zgolj enega. Z drugimi besedami bi lahko rekli, da iščete najbolj univerzalen lesnoobdelovalni disk.

Read more
3021

Kako, kot rokodelec, postaviti ceno unikatu? (2/2)

Je tema, ki pogosto pride na plano, kadar se kdo oglasi pri meni v pisarni po rezbarsko orodje ali kakšen lesarski stroj. Neizkušeni na trgu, večinoma premalo cenimo svoje delo in nas je “strah” ali pa “sram” postaviti ceno, ki bi bila primerna izdelku oz. vloženemu trudu.

Read more
107

Related Product

Mini Carver Power Tool

Mini Carver Power Tool

Arbortech Mini Carver is a free hand power carving tool that comes with a dedicated Arbortech Grinde..

289.60 € Ex Tax: 237.38 €

Manpa Multi Cutter

Manpa Multi Cutter

  Manpa Multi Cutter Master is an angle grinder addon with an extendable arm for carving in ..

344.90 € Ex Tax: 282.71 €

Manpa Belt Sander addon

Manpa Belt Sander addon

Manpa Belt Sander addon for Makite and Bosch angle grinders. Belt width 30 mm and length 300 mm to e..

199.90 € Ex Tax: 163.85 €

Carving disc CarvingFast 3

Carving disc CarvingFast 3

CarvingFast is produced according to European standards EN 847.1 and is meant to be used a..

106.58 € Ex Tax: 87.36 €

Manpa Carving disc 100 R6

Manpa Carving disc 100 R6

Manpa 98 mm Carving disc with R6 cutters for Manpa MultiCutter or to use directly on angle grin..

129.90 € Ex Tax: 106.48 €

Sanding star 200 mm

Sanding star 200 mm

Sandpaper tapes for sanding star with diameter 200 mm optimal for sanding uneven surfaces - especial..

19.90 € Ex Tax: 16.31 €

Set of three 200mm rasps

Set of three 200mm rasps

Set of three Narex 200mm rasps with a wooden handle. Handle: stained hornbeam wood,&..

59.90 € Ex Tax: 49.10 €

Dedra Angle Grinder 125/1100R

Dedra Angle Grinder 125/1100R

Dedra angle grinder with variable RPM (3.000 - 12.000) suitable for discs up to 125 mm with mot..

59.90 € 69.90 € Ex Tax: 49.10 €

Dedra Angle Grinder with handle 125/1200R

Dedra Angle Grinder with handle 125/1200R

Dedra kotni brusilnik s podaljšanim telesom ter naležnim stikalom za lažje in varnejše rokovanj..

69.60 € Ex Tax: 57.05 €

Set of 7 Wood Carving Chisels

Set of 7 Wood Carving Chisels

Set of 7 Wood Carving Chisels     ..

131.20 € Ex Tax: 107.54 €

Set of 4 Basic Knives

Set of 4 Basic Knives

Set of 4 Basic Knives      ..

55.20 € Ex Tax: 45.25 €

Basic Spoon Carving Set

Basic Spoon Carving Set

Basic Spoon Carving Set     ..

29.20 € Ex Tax: 23.93 €

Dedra 170W Mini rotary grinder

Dedra 170W Mini rotary grinder

Dedra 170W Mini rotary grinder   Speed control: 8000-35000 rpm Package includes: ..

42.60 € Ex Tax: 34.92 €

Sanding cylinder EZ sander 42

Sanding cylinder EZ sander 42

EZ sander 42 use cases: Flexible Sanding on curved or varried carved wooden surfaces..

46.90 € Ex Tax: 38.44 €

Dedra straight grinder with long neck

Dedra straight grinder with long neck

550W straight grinder with variable speed and long neck to reach the hard to get to places. Ideal fo..

66.41 € 69.60 € Ex Tax: 54.43 €