Na kaj biti pozoren pri nakupu tračne žage?

22/05/2023 2386 0

Na kaj biti pozoren pri nakupu tračne žage?

 

Zakaj kupiti tračno žago?

Kakovostna tračna žaga je pogosto najbolj koristen in tudi najpogosteje uporabljen stroj v hobi lesarski delavnici, s številnimi ključnimi prednostmi.

 

Vsestranskost

Prislon se lahko uporablja za natančne, ravne reze

 • Razrez velikih kosov lesa do obvladljivih dimenzij.
 • Rezanje furnirja za fina mizarska dela.
 • Rezanje utorov za močne pohištvene spoje.
 • Preprosto in natančno prilagajanje velikosti obdelovancev za uporabo na stružnici ali pri drugih projektih.

Ustvarite široko paleto izdelkov s krivinami

 • Izrez krogov in surovcev za struženje posod.
 • Izrez najrazličnejših oblik in krivin brez težav.
 • Izrez oblikovanih nog, naslonjal stolov in drugih delov pohištva.
 • Z zgolj tračno žago lahko ustvarite celotne škatle in mini predalčnike.

Nagib mize odpira še dodatne možnosti

 • Natančno pobrani vogali.
 • Kompleksnejši kotni spoji.

Priprave in dodatne aplikacije

 • Reži v masivni mizi omogočata neskončne možnosti za dodatne priprave in sani za izvajanje vseh vrst ponavljajočih se opravil in rezov, ki zahtevajo veliko in ponovljivo natančnost.

 

Preprosta uporaba

Tračne žage veljajo na splošno kot eden najbolj prijetnih strojev za delo, ker:

 • Rezilo potiska obdelovanec ob mizo, zato ne more priti do povratnega udarca, kot pri nekaterih drugih strojih.
 • Je eden najtišjih strojev v delavnici.
 • Skoraj vse elemente tračne žage je mogoče prilagoditi - če imate težavo z izvedbo reza, je skoraj vedno mogoče najti enostavno in logično prilagoditev ali izdelati pripravo, da dosežete željeno.

 

Zasede malo prostora

Razmerje med kapaciteto in tlorisom je pri večini tračnih žag izjemno. Mizna krožna žaga ima bistveno večji tloris v primerjavi s tračno žago. Tako boste v vaši delavnici prihranili zmeraj potreben prostor za vaše kreativno ustvarjanje.

 

Vrednost

Dobra tračna žaga ponuja izjemno vrednost za denar. Ne zgolj zaradi njene vsestranskosti, temveč tudi cenovno. Če primerjate ceno tračne žage z namizno krožno žago, s podobno stopnjo kakovosti, lastnosti in zmogljivosti, boste hitro ugotovili, da znaša ta zgolj del cene alternativnih strojev primerljive ravni.

 

Na kaj biti pozoren pri nakupu tračne žage?

Konstrukcija tračne žage ima velik vpliv na njeno dolgo življenjsko dobo, natančnost in zanesljivost. Poglejmo si nekaj ključnih konstrukcijskih elementov, na katere je treba biti pozoren pri nakupu katerekoli tračne žage in kaj je prednost Record Power strojev glede na cenovno primerljivo konkurenco.

 

Okvir stroja

Okvir mora biti sposoben prenesti sile, ki jih ustvarja sistem napenjanja žaginega lista. Šibek okvir se lahko deformira in s tem napet žagin list pritegne kolesi bliže skupaj, kar uniči stroj.

Record Power tračne žage
Na naših večjih strojih so okvirji sestavljeni iz upognjene debele pločevine navarjene na široko ojačano hrbtišče za dodatno togost. To je kritično pri težjih strojih. Zgornja in spodnja omara pogonskih koles pa sta ojačani z dodatnimi rebri za povečanje togosti in trdnosti.

Druge tračne žage
Mnogi naši konkurenti tudi na strojih z veliko zmogljivostjo privarijo omarici za pogonski kolesi na standardno valjan profil kot hrbtenico. Takšna konstrukcija je primerna samo za majhne namizne stroje ter preprosto nima ustrezne trdnosti in togosti za uporabo na večjih strojih.
 

Pogonski kolesi

Pogonski kolesi predstavljata pogonski mehanizem za žagin list. Za tiho in gladko rezanje je pomembno, da sta kolesi dobro uravnoteženi. Za natančen tek žaginega lista je potrebno namestiti tudi kakovostni gumijasti oblogi.

Record Power tračne žage
Vse naše večje tračne žage (BS300E in navzgor) imajo močni in težki litoželezni pogonski kolesi za dodaten učinek vztrajnosti. Sta dinamično uravnoteženi in obloženi z debelo gumijasto oblogo za stabilen tek rezila in dolgo življenjsko dobo. To je bistveno pri večjih strojih, da lahko vzdržijo napenjalne sile širših rezil in obremenitve pri zahtevnejših rezih.

Druge tračne žage
Mnogi naši tekmeci uporabljajo lahka lita platišča, kar je primerno zgolj za majhne tračne žage, saj v primeru večjih strojev ne nudijo dovolj stabilnosti in vztrajnosti, kar znižuje njihovo zmogljivost.
 

Miza

Miza je opora in delovno območje tračne žage. Vključno s prislonom je tudi referenčna točka, iz katere bodo izvedeni številni rezi, zato je ravna in stabilna površina velikega pomena. Pomembno je tudi, da lahko mizo natančno nastavite pravokotno glede na rezilo, zato je stabilen nosilec mize z natančno nastavitvijo pomembna prednost.

Record Power tračne žage
Naše litoželezne mize so velike in masivne, izdelane za maksimalno podporo in stabilnost, s fino brušeno površino do sijaja za zmanjšano trenje. Premium serija ima utor na obeh straneh rezila, kar omogoča rezanje najrazličnejših kotov. Masiven litoželezni nosilec mize z nastavljivim kotom se nastavlja z ročico preko zobniškega prenosa, ki omogoča enostavno doseganje natančnih kotov tudi z eno roko. Nosilec je montiran na plošči spodnje omare pogonskega kolesa s prilagoditvenimi vijaki za preprosto niveliranje.

Druge tračne žage
Mnogi naši tekmeci uporabljajo manjše mize z grobo obdelanimi površinami, ki lahko ovirajo drsenje obdelovanca. Večina jih ima le eno režo na desni strani rezila, zaradi česar je na širokih obdelovancih določene kote nemogoče doseči. Večina jih tudi nima zobniškega mehanizma za nagibanje mize, zato jih je treba nagibati ročno, pri čemer je problem natančnost. Še posebej pri večjih strojih s težjimi mizami kjer pogosto pride do premika ravno takrat, ko mizo želite fiksirati v nastavljen položaj, medtem ko jo podpirate le ročno.
 

Prislon

Za natančne ravne reze je nujen stabilen in trden prislon. Pomembno je tudi, da se prislon ter nosilec prislona lahko prilagodita mizi za dosego pravokotnosti in žaginemu listu za paralelnost.

Record Power tračne žage
Masivni debelostenski prisloni na naših večjih tračnih žagah (BS300E in večje) so z globokimi rebri pritrjeni na masiven litoželezni drsnik, ki drsi vzdolž trdne jeklene palice z jeklenimi nosilci.  Profili iz vlečenega aluminija, ki jih najdemo na manjših strojih BS250 in SABRE250, pa so optimalna rešitev za stroje njihovih manjših zmogljivosti in zagotavljajo zadosti podpore za manjše obdelovance.

Druge tračne žage
Večina naših konkurentov pa uporablja vlečen alu profil tako za prislon kot drsno vodilo tudi na velikih tračnih žagah. Čeprav to sicer nekoliko zniža stroške, ogroža delovanje stroja in ne zadostuje njegovim zmogljivostim.
 

Napenjanje žaginega lista

Ključni dejavnik za natančno ravno rezanje. Celo rezilo dobre kakovosti bo, ob slabi napetosti, slabo rezalo. Vzmet in drsni mehanizem v zgornjem kolesu morata biti dovolj močna, da omogočata tlake do 20.000 psi, okvir stroja pa mora biti dovolj močan in tog, da se pod temi pritiski ne podaja.

Record Power tračne žage
Naši napenjalni sistemi se od stroja do stroja razlikujejo. Vsak je skrbno in posebej zasnovan, da zagotavlja dovolj napenjalnih zmožnosti za dotično velikost stroja. Zlasti SABRE-350 in SABRE-450 imata močne vzmeti z ojačanimi drsniki, kot prikazano na fotografiji. Vključena je tudi hitra ročica za sprostitev napetosti žaginega lista.

Druge tračne žage
Mnogi naši tekmeci uporabljajo šibkejše vzmeti in drsnike, ki preprosto ne zagotavljajo ustrezne napetosti na večjih tračnih žagah, zlasti pri širših rezilih. Njihovi pogonski kolesi sicer lahko poganjata široko žagin list, a brez zadostne napetosti le-tega, ne boste mogli natančno rezati.
 

Vodila žaginega lista

Namen vodil je preprečiti zvijanje žaginega lista med rezanjem. Vodila boste morali prilagoditi z nameščanjem žaginih listov različnih širin, pogosto pa jih je treba prilagoditi tudi, kadar se uporablja rezilo iste širine. Zato je pomembno, da je prilagajanje enostavno, z dobrim dostopom in preglednostjo. Dobra podpora na široki površini rezila bo zagotovila natančnejše rezultate reza.

Record Power tračne žage
Vse tračne žage Record Power imajo enostavne sisteme vodil, ki nudijo več kot dovolj podpore glede na velikost stroja. Zlasti SABRE-250, SABRE-350 in SABRE-450 ponujajo hitro in preprosto rešitev za enostavno nastavitev brez orodij.

Druge tračne žage
Mnogi naši tekmeci uporabljajo vodila, ki preprosto ne nudijo dovolj podpore. Pogosto namreč uporabljajo sisteme namenjene majhnim vstopnim strojem tudi na večjih modelih. Hkrati pa zahtevajo uporabo različnih orodij in jih je težko ter zamudno pravilno nastaviti.
 

Motor

Kakovosten motor z veliko moči je bistvenega pomena. Debelejši kos kot nameravate rezati, več moči boste potrebovali.

 

Record Power tračne žage
Record Power tihi indukcijski motorji z ventilacijskim prezračevanjem, so zasnovani sorazmerno kapaciteti tračne žage. Zmeraj jasno navajamo vhodno in izhodno moč motorja, kar običajno ne drži za konkurenco, ki pogosto navede zgolj vhodno moč motorja.

Druge tračne žage
Številni naši tekmeci uporabljajo prešibke motorje glede na kapaciteto tračne žage, kar ima za posledico slabšo učinkovitost in krajšo življenjsko dobo motorja. Običajno so navedene zgolj vhodne moči motorja, zato za natančno primerjavo med znamkami obvezno preverite tudi izhodno moč, ki predstavlja dejansko moč stroja.
 

Lastnosti tračnih žag Record Power Sabre 350 in 450

še v pripravi...

 

 

 

 

Please login to Comments

Stružnica in potrebna oprema za začetnika?

Katera stružnica je primerna za začetnika in kaj vse potrebujem za struženje lesa? Na kaj biti pozoren pri nakupu?

Read more
5355

Related Product

BandSaw BS350S

BandSaw BS350S

An ideal workhorse for the busy workshop where power and generous capacity are required but budget a..

999.90 € Ex Tax: 819.59 €

BandSaw Sabre 350

BandSaw Sabre 350

The SABRE range of bandsaws are the next evolutionary step from the highly regarded and market-leadi..

1,423.28 € Ex Tax: 1,166.62 €

Mini BandSaw BS250

Mini BandSaw BS250

With a cast iron table at the heart of this compact machine it is designed to offer those with limit..

304.95 € Ex Tax: 249.96 €

BandSaw BS400

BandSaw BS400

The BS400 bandsaw offers high quality, industrial features and large capacities to the mid range ban..

1,524.95 € Ex Tax: 1,249.96 €

BandSaw Sabre 450

BandSaw Sabre 450

The SABRE range of bandsaws are the next evolutionary step from the highly regarded and market-leadi..

2,033.28 € Ex Tax: 1,666.62 €

Mini BandSaw Sabre250

Mini BandSaw Sabre250

The BS250 has long been one of our best-selling bandsaws and has a solid reputation as being probabl..

467.62 € Ex Tax: 383.30 €