Summer break getting close...

 

I will be away between July 25th and August 6th during which time orders will not be processed. Before leaving, I will send the last packages on Monday, July 22nd. All orders received after that date will be shipped upon my return. Thank you for your understanding.

 

Je čas za menjavo filtra?

26/03/2023 1019 0

Je čas za menjavo filtra?

 

Bi si upal trditi, da je kar vsesplošno, da se filtri čistijo ali menjajo precej kasneje, kot bi to bilo priporočljivo za optimalno delovanje naprave. Pa naj bodo to filtri v filtru zraka za delavnico (kot na primer AC400), vakuumski (CamVac) ali ventilacijski (Luna Flux) odsesovalni napravi ali aktivni obrazni maski (JSP PowerCap Active).

Zakaj sem mnenja, da lahko to napišem? Ker prodam bistveno premalo filtrov glede na količino prodanih naprav. In ker posledično, občasno prejmem klic glede neučinkovitosti odsesovanja ali o pregrevanju naprave. 

Hkrati sem tudi sam eden tistih, ki na vakuumskem odsesovalcu CamVac nerad čistim filtre. Je precej “umazano” delo, ki ga je vsekakor priporočljivo opraviti zunaj na prostem. In razlika v učinkovitosti se dejansko pozna! Zatorej, če filtrov niste čistili čez zimo, to obvezno storite sedaj, ko je zunaj nekoliko topleje ;) Ali še bolje, jih zamenjajte z novimi.

Zelo pogosto mi je postavljeno vprašanje kako redno je potrebno zamenjati filtre pri čistilcu zraka AC400. Na to je seveda težko odgovoriti, ker je zelo odvisno od vrste prahu, ki ga “proizvajate” in kako se ta ujame v filter. Tega namreč lahko sproti posesate ali spihate. Osebno - predvsem med delom z rašplami - posesam filter nekje na pol ure, da odstranim debel sloj materiala, ki se je nabral na zunanjem filtru. 

Preden sem imel filtrirno napravo AC400, sem imel v delavnici - pri delu z rašpljami - meglo in največja razlika se vidi na fluorescentnih lučeh, kjer se je prej nabral tanek sloj prahu, da sijalke sploh niso več oddajale svetlobe v prostor, sedaj pa se lebdeči prah sproti odstranjuje iz zraka in je tudi vidljivost boljša.

Seveda brez obrazne maske ne delam več. Ko se enkrat navadiš na aktivno obrazno masko, ki ti zaščiti oči in dihala, ne moreš več brez. Niti za kaj “malega na hitro” postorit. Tudi na naglušnike sem se navadil, ker potem nimam več prahu v ušesih ;) Poskrbite za svoje zdravje!

Seveda je potrebno tudi te filtre sproti čistiti in dejansko je slab pritok svežega zraka indikator, da so filtri zapolnjeni. Pri maski JSP PowerCap to čutite na obrazu, hkrati se sliši sprememba zvoka ventilatorja. Osebno, brez snemanja maske vključim odsesovalno napravo in posesam prah iz obeh filtrov. Zato pri nakupu aktivne obrazne maske priporočam, da izberete takšno, kjer so filtri dostopni brez, da snemate oz. odpirate masko. Pri delu z rašplami boste namreč večkrat odstranjevali veliko količino materiala, ki se nabere na filtrih.

Ni pa zmeraj dovolj zgolj čiščenje filtra (posesati površinski prah ali jih izpihati). Po določenem času se filtrirni material zapolni s prašnimi delci, ki jih ni moč odstraniti in ti zmanjšajo prepustnost filtra tudi, če na oko filter izgleda čist. 

Pred kratkim me je klicala dolgoletna stranka, ki je v delavnici zelo aktiven - pogosto ima tudi kakšnega pomočnika. Ne gre za klasično mizarsko delavnico, kjer je lokalno odsesavanje, tik ob viru prahu, že samo po sebi dokaj učinkovito; zato v delavnici redno uporablja zračni filter AC400. In mi po telefonu razloži, da se mu zadnje čase, po kakšne pol ure delovanja, začne kaditi iz filtrirne naprave.

Hmm… Takšnega primera še nisem imel. Pravi, da filtre redno čisti, nisem pa takoj pomislil, da bi vprašal kdaj je filtre dejansko zamenjal. No, izkazalo se je, da ima še prvi set filtrov izpred skoraj leta dni. Pri ponovnem nameščanju starih očiščenih filtrov - tokrat pri vključeni napravi - je opazil, kako jih hoče potegniti v ohišje naprave. Dejansko sta bila filtra tako zapolnjena, da je zadaj nastajal že podtlak (vakuum).

Problem je bil skratka razrešen še pravi čas z menjavo filtrov. Tudi redno čiščenje torej ne zadostuje. Filtrirna ploskev se namreč zapolni z drobnim prahom in prepustnost pade pod primerno. S tem se seveda motor ne more več ustrezno hladiti in pri vakuumskih motorjih na CamVac napravah, je to še toliko bolj pomembno, ker se vakumski motorji hladijo s pretokom zraka. Če je ta prenizek, lahko pride do pregretja motorja. Ne samo, da lahko uničite napravo, tudi učinkovitost naprave upade. Porabljate torej energijo brez dejanskega učinka in še garanciji se izognete.

Delo z nasičenimi filtri se vsekakor ne splača in zato priporočam, da redno preverjate stanje filtrov ter jih po potrebi očistite in vsake toliko zamenjate. S tem boste vzdrževali optimalno delovanje vaše naprave, izboljšali delovni proces, čistočo v delavnici in podaljšali življenjsko dobo vaših naprav.

Prepustnost filtrov poslabša tudi prekomerna vlažnost v prostoru - vlakna nekaterih filtririnih materialov namreč nabreknejo zaradi vlage. Če imate delavnico v starejši kleti ali garaži brez hidroizolacije, poskrbite za ustrezno razvlaževanje zraka. Prekomerna vlaga namreč ne vpliva slabo zgolj na prepustnost filtrov ampak tudi na vse električne stroje in naprave. In seveda tudi na vaše zdravje, saj lahko pride do razvoja plesni ali gljiv.

Kako očistiti filter?

Postopek se razlikuje glede na vrsto naprave. 

Pri filtru zraka AC400 ali aktivni obrazni maski PowerCap, lahko filtra med delom sproti posesate in že med delom vzdržujete optimalno delovanje. Po uporabi pa jih po potrebi spihate z notranje strani navzven. In ne z zračno pištolo preveč blizu filtra, da ne poškodujete materiala. Če delate z vlažnim lesom, bo to seveda manj učinkovito. Bi tudi priporočal, da redneje menjujete filtre - še posebej na obrazni maski.

Pri CamVac odsesovalnih napravah, snamite pokrov in preverite papirna filtra/-e; sod, še pokrit s filter vrečo pa odnesite iz delavnice, kjer snamete platneni filter in ga močno stresete (priporočam, da imate masko na obrazu in da prej preverite smer vetra). Ko ste že zunaj, lahko hkrati izpraznite sod. 

Filtra iz blaga pri CamVac vakuumskih odsesovalcih sta pralna in se priporoča, da ju vsake toliko operete ter obvezno posušite pred uporabo. Papirnate filter vrečke so cenovno ugodne in je priporočljivo, da jih redno menjujete. Za bolj učinkovito odsesovanje in za daljšo življenjsko dobo sesalca.

Filtre pri ventilacijskih odsesovalnih napravah (kot na primer Laguna Flux) je potrebno vsake toliko stresti (naj bo to filter vreča ali narebričen Hepa filter), da se prah vsuje iz sten v zbiralno posodo. Samo tako bo ventilator uspel vzdrževati potreben pretok zraka za ustrezno delovanje odsesovalne naprave. Ustrezna prepustnost filtra pri ventilacijskih napravah je zelo pomembna, ker se resnično pozna na učinkovitosti odsesovanja. Če zaprete pretok zraka, ta namreč pade na nič.

Je dobro že pri nakupu odsesovalne naprave preveriti za ceno filtrov, saj bo to na dolgi rok lahko velik strošek, če so filtri dragi. Ne glede na blagovno znamko ter vrsto sesalca, jih je namreč treba redno menjati.

Kako vem, kdaj je čas za čiščenje filtra?

Je prav tako odvisno od tipa naprave.

Pri aktivni obrazni maski boste slišali spremembo zvoka motorja in hkrati čutili zmanjšan pritok svežega zraka. 

Pri odsesovalnih napravah boste opazili zmanjšano učinkovitost odsesovanja. Vakuumski motorji bodo delovali glasneje in se bolj greli, ventilacijski odsesovalec pa ne bo spremenil zvoka. Nekatere naprave imajo tudi indikator pretoka zraka.

Vsekakor priporočam, da ste pozorni na delovanje naprav in skrbite za čistočo filtrov ter jih redno zamenjate z novimi. Tako boste poskrbeli za daljšo življenjsko dobo vaših naprav in seveda tudi za vaše lastno zdravje.

 

 

Please login to Comments

Related Product

Two stage air filter AC400

Two stage air filter AC400

This new air filter offers great features and performance at a very competitive price. It features t..

199.95 € Ex Tax: 163.89 €

AC400 replacement filter

AC400 replacement filter

The AC400 air filters are simply removed for cleaning purposes. ..

15.90 € Ex Tax: 13.03 €

CamVac paper filter bag ( 6pcs)

CamVac paper filter bag ( 6pcs)

Six replacement paper motor filter bags for CamVac extraction machines...

6.60 € Ex Tax: 5.41 €

CamVac cloth filter

CamVac cloth filter

Replacement cloth filter bag for the motors of CamVac extraction machines...

10.40 € Ex Tax: 8.52 €

Vacuum Dust Extractor 90l

Vacuum Dust Extractor 90l

Za čisto delavnico... Visko kvaliteten sistem za vakumsko odsesavanje oblancev, žaganja ter prahu pr..

609.95 € Ex Tax: 499.96 €

Medium Extractor 55l

Medium Extractor 55l

The CGV336 offers an impressive 55 litre capacity whilst also being very compact. In addition to woo..

376.12 € Ex Tax: 308.30 €

Laguna CFlux 3 Cyclone Dust Collector

Laguna CFlux 3 Cyclone Dust Collector

The CFLUX range is a workhorse which represents a quantum leap for cyclones. With remote start as st..

3,390.00 € Ex Tax: 2,778.69 €

Laguna PFlux 3 Cyclone Dust Collector

Laguna PFlux 3 Cyclone Dust Collector

Most Efficient Collector in the IGM Laguna Flux Range. • Highly efficient two-step cyclone dust e..

4,644.00 € Ex Tax: 3,806.56 €

POWERCAP Active respiratory and face protection

POWERCAP Active respiratory and face protection

The "PowerCap Active" respiratory and face mask is a full face mask with a filtered fan. Battery-ope..

614.00 € Ex Tax: 503.28 €

 JSP PowerCap Active Replacement Filter Pair

JSP PowerCap Active Replacement Filter Pair

Replacement Filter Set for JSP PowerCap Active     ..

38.20 € Ex Tax: 31.31 €